Bio

HORGAS ESZTER

A zenéről

A közönség és a kritikusok egyaránt ünneplik egyedülálló hangszeres teljesítményét, izgalmas, műfaji határokat átlépő feldolgozásait, valamint varázslatos, megindító előadásait.

A virtuóz fuvolista a klasszikus zenei hangversenyek mellett olyan új repertoárt hozott létre, mely nem ismer műfaji határokat. A klasszikus zene, a jazz és a latin irányzatok nyelvét egyaránt használja. Meggyőződése, hogy a fuvolát csak akkor emelheti a szóló hangszerek közé, ha új irodalmat hoz létre.

Olyan mesterek műveiből készít átiratokat, mint Vivaldi, Bach, Verdi, Puccini, Bizet, Bernstein vagy Gershwin.

Eszter személyes varázsa, és bravúros hangszeres tudása évről–évre új, jobbnál jobb produkciókat inspirál, ami a legkeresettebb szóló hangszeres zenészek közé emeli őt.

Gyerekkor és egyetemi évek

A művészetek már gyerekkorában nagy hatást gyakoroltak rá. Író édesanyja, Levendel Júlia és költő édesapja, Horgas Béla a kezdetektől fogva életének részévé tették a művészetet.

1992-ben, frissen szerzett diplomával a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola fafúvós tanszékvezetője, majd tanára lett.

Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Tanárai Kovács Lóránt és Sebők Erika fuvolaművészek, valamint Kurtág György és Rados Ferenc kamarazene-professzorok voltak. Már húsz évesen Adorján András svájci fuvolakurzusának ösztöndíjasa, és Jean-Pierre Rampal kurzusának résztvevő diákja.

Szóló karrier

Eszter húsz éves kora óta koncertezik Magyarországon és Európa szerte. Olyan zenekarok közreműködésével szólaltatott meg versenyműveket, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, az Amadinda Ütő együttes, vagy a MÁV Szimfonikus Zenekar.

Többek között olyan kiváló művészek voltak partnerei az elmúlt évek hangversenyein, mint Maurice Andree, Jean-Pierre Rampal, Mstislav Rostropovich, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Rolla János, Lukács Ervin, Konrád György, és a Bartók Vonósnégyes.

Turnék a világ körül

Eszter 2000-ben létrehozta a ClassJazz Band formációt, ami azóta különböző előadásaival folyamatosan turnézik. Évente nagyjából 100 koncertet ad Magyarországon és külföldön: Rómától Ljubljanáig, Mexikótól Mauritiusig világsztárok közreműködésével, teltházas koncerteken hallhatta Őket a közönség.

2003-ban, a Budapest Arénában Al Di Meolával mutatta be különleges CARMEN adaptációját. Bizet eredeti dallamait felhasználva jött létre egy Eszter által inspirált új produkció, amiben a zene, a látvány, és a tánc is főszerepet kapott. A bemutató 130 közreműködővel, szólistákkal és a világhírű gitár virtuóz szereplésével óriási sikert aratott. Alkotótársai Malek Miklós és Nagy János voltak.

Lemezek és elismerések

Eszter az elmúlt 15 évben 26 lemezt és 2 koncert DVD-t készített, valamint megjelent önéletrajzi könyve. Hat koncertjét a televízió is közvetítette. Olyan világsztárokkal dolgozott, mint Al Di Meola, vagy Natalie Cole. A Hungary’s Got talent zsűri tagja.

Artisjus díjas, Köztársasági Érdemrenddel kitüntetett művész.

Idővonal

2000 január
Megalapította a ClassJazz Band formációt
2001
Bemutatkozó koncert a Zeneakadémia Nagytermében
2002
Két estére megtelik az Erkel színház Latin Fiesta koncertjére
2003
A Budapest Sportarénában Al Di Meolával bemutatja közös CARMEN adaptációjukat